HTML

EzerArcú Lány

A minden manapság nem elég. Kell lennie öszefüggésnek, kohéziónak a részek között. Az ezer arc mögött egy mélyebb rétegnek. Ez a nemlétező szobor van itt. Ezer arca, ezer fénye, milliónyi történése...

Ezerarcú Valóság

élet, gondolat, érzések ezerarcú kavalkádja - tézis, antitézis, tudomány és ezoterikus filozófia ezerarcú egyvelege TrueVille: http://trueville.blogspot.com/

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Nahát, éppen itt van

Utolsó kommentek

Ezer éves mennyasszony helyett ezer éves gyakorlat

2008.06.17. 11:20 EzerArcú

A jógáról mindenki azzal kezdi, hogy nemcsak több száz, hanem több ezer éves.

Gondoljunk bele, a nyelv, az orvoslás (inkább gyógyításnak kellene mondani, mint anno a Harry Potterben), a jog, a matematika mind több ezer éves.

Csupán az a különbség az egyes ilyetén tudományok között, hogy mennyire tartották meg a tudást az egymást követő emberöltők alatt, és mennyire dobták el elődök megszerzett, rendszerezett ismereteit.

Keleten nem dobták el. Eddig, vagy 50 évvel ezelőttig, vagy annak ellenére, de nem dobták el. Prána, meditáció, jóga, térrendezés, étkezés, filozófia, energia - ezeken a területeken európai nagy gondolkodók is oda mennek kérdéseikkel a válaszokért, vagy egész egymásra épülő gondolkodási rendszerekért.

Így én azzal indítok, hogy a jóga egymásra épülő tanokon és tapasztalatokon alapszik. Ezek a tanok több ezer évesek. Maguk a jógagyakorlatok, az energiagyakorlatok, a kriák néha egészen fiatalok - úgy értem az ezer évekhez képest - és azért is, mert hozzá vannak igazítva az életstílus változásaihoz. A szokások különbözőek, de mindenhol hathatnak ugyanazon irányba.

A Kundalini jóga kimondottan az elfoglalt, a dolgozó ember jógája. Vagyis nem az elkülönült, barlangban vagy természetben élő, csak hasonszőrű, feszültségtől mentes társaikkal találkozó emberekre van kitalálva.

Egyes keleti gondolkodók is kitörtek ugyanis a "vonuljunk el a világból, csakis a természet lágy ölén, az isteni energiáktól körülölelve" életfelfogásból, és közelebb húzódtak a nyugati "feszült, pörgő, ezerféle, szétszabdalt, mindent kipróbáló" életmódhoz.

Kiindulni csak abból lehet, ami megvan. Ami az életünkben, ma, most létezik.

Ha belehelyezkedtünk a kezdőpozícióba, akkor már függeszthetjük szemünket a horizontra!

Ezerarcú Szép Napot kívánok!

 

Szólj hozzá!

Címkék: élet filozófia meditáció energia szokás gyakorlás jóga kundalini joga kundalini

A bejegyzés trackback címe:

https://ezerarcu.blog.hu/api/trackback/id/tr63525128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása