HTML

EzerArcú Lány

A minden manapság nem elég. Kell lennie öszefüggésnek, kohéziónak a részek között. Az ezer arc mögött egy mélyebb rétegnek. Ez a nemlétező szobor van itt. Ezer arca, ezer fénye, milliónyi történése...

Ezerarcú Valóság

élet, gondolat, érzések ezerarcú kavalkádja - tézis, antitézis, tudomány és ezoterikus filozófia ezerarcú egyvelege TrueVille: http://trueville.blogspot.com/

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Nahát, éppen itt van

Utolsó kommentek

Tűzlégzés

2008.06.19. 10:19 EzerArcú

Gondoltam egyet, klikkeltem kettőt, és a tűzlégzésről annyi nem is odaillőt találtam a magyar weben, hogy engem is meglepett. Tűz van babám, mondhatnám, mert a tűzlégzést keverni a transzlégzéssel, esetleg a nagy jógalégzéssel eléggé gáz...

Beidézzem? Nem, nem akarok cáfolni, vagy összehasonlítani, csupán ... De inkább az adatok.

A Tűzlégzés egy bizonyos légzésfajta. Amikor tanuljuk, először a hasi légzést kell megéreznünk magunkon, magunkban. Ez tehát az első lépés a tűzlégzés felé, de nem azonosítható vele.

A hasi légzés után vesszük és tanuljuk a nagy jógalégzést, vagy teljes légzést. Ennek elején hasba lélegzünk, majd fel a tüdőbe, és végül a tüdőcsúcsba. Kifelé ugyanezen sorrendben.

A kundalini jógában sokszor alkalmazott tűzlégzés alapja tehát a hasi légzés. A has mozog, mert a tüdőbe olyan módon áramlik a levegő, hogy a tüdő a rekeszizmot lefelé tolja, ezáltal a hasban található minden szervet megmozgatja. Olyan nagyon képesek vagyunk ezt a rekeszizom általi nyomó-masszírozó mozgást   fokozni, hogy a szervek egymásnak továbbítják ezt egészen a gátizomig, vagyis a gerinc legeslegalsó részéig, és még azon is túl... hogy meseszerű legyek.

Persze, ennek megérzéséhez (pontosabban a gátizom elernyedtségének és a finom nyomásnak megérzéséhez) az intimtornában jó dolog némi jártasságot szerezni.

Még mindig csak az alapnál tartunk. Miért ilyen hosszan? Azért, mert előbb az alap, a megfelelő mozgás, és csak azután tudunk megfelelően tűzlélegezni.

A megfelelően szó azért fontos, mert pontosan ez választja el a tűzlégzést a transzlégzéstől és a hiperventillációtól. Ez utóbbi kettő sem azonos persze.

Hiperventilláció is gyors, de csak a felső részbe szívja a levegőt. Ahhoz hasonló érzés tűzlégzésnél is előfordulhat, de itt NEM cél a tudatmódosító hatás, így azt a nyak és váll megmozgatásával rögtön kiküszöböljük. A transzlégzés lehet gyors, lehet lassú is, és közben sokszor nem is veszünk levegőt, ha éppen "utazunk". Az lehet felszínes is néha, de jellemzőbb a mély, nagyon mély légzés.

A tűzlégzés tehát hasba történik, nem túl mély, nem is csak pihegés, hanem egyenletes, orron történő. Nem is a lélegzés, hanem a has mozgása indít, vagyis szinte hasból nyomjuk-engedjük a rekeszizmot, ami aztán csökkenti-növeli a helyet a tüdőben, és így szabályozza a levegő áramlását.

Nézzük, mit mond róla a könyv, ami kissé más oldalról közelíti meg:

A tűzlégzés központja a köldök mögött található, a harmadik csakrára öszpontosítunk. Segíthet, ha a kéz a hason van, de nem az irányít, csupán érez és a figyelmet vezeti. Nem hangsúlyos sem a kilégzés, sem a belégzés, azonos ütemű, és nagyon gyors.

Kezdőknek csupán egyetlen perc.

Ez az egyetlen perc is tud változást elérni, ezért is tartják a kundalini jógát az elfoglalt emberek nagy segítségének.

Tűzlégzés mint vitalizáló technika

Ez itt inkább transzlégzés mint tűzlégzés

 

Breath of fire - by Gurmukh érdemes figyelni a has mozgását.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: élet energia gyakorlás jóga kundalini joga tűzlégzés kundalini krija

A bejegyzés trackback címe:

https://ezerarcu.blog.hu/api/trackback/id/tr41528568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása